2018. október 30., kedd

Áramlás

Játékmesteri koncepciómat idén az áramlás élményre fűzöm fel. Áramlásban önmagunkkal talpunktól a fejbúbonkig (a gyökér csakrától a korona csakráig), a színpadon egymással, a közönséggel. Áramlásban a generációk között, a gyökértől a koronáig (őseinktől a utódainkig). Áramlásban a teljességgel. A tegnapi tréning egyik mandalája volt ennek a sorozatnak. Az áramlás élményre hangolódva melegítettük be testünket, hangunkat.


A different type of Art


Az otthonérzésbe való belemerülést követő megérkezés hangulatát adtuk vissza M-nak (paletta). Majd K. -aki oly nehezen hagyta abba az olvasást, mielőtt csatlakozott a várva várt találkozásunkhoz-,  történetével hintáztunk a családi otthon és a vágyott szerelem-otthon libikókáján (kórus). R. fájdalmát osztotta meg velünk a otthon, család, barátok hiányérzetével kapcsolatosan (jelenet), melynek visszajátszását követően bevállalta: rendet rak az életében. Végül Gy. osztotta meg felelősségteljes tulajdonossá válásának történetét (sorozat).

A different type of Art


Így áramlott az otthonosság keresésétől a felelősség vállalásáig a playback lejátszásunk. Hullámot  terelve saját személyes életünk, élményeink szabadságában. Az áramlás (flow) érzése a szabadság jele. A flow azonban mégsem tudatos cselekvés, hanem inkább olyan tudatállapot, amelyet hagyunk, hogy megtörténjen. A playback színházban a mesélők szabadon követik egymást, a mesélő érzéseire hagyatkozva választja ki a szereplőket. Ehhez mindig szükséges a pillanatban való jelenlét valamennyi résztvevőnek. Ha a múltban élünk, vagy a jövőben, nem éljük át a tevékenység örömét. Megtanulni szeretni a jelent, igent mondanit rá, bármi legyen is az, és értékelni az élet szépségét, bárhol is vagyunk. A playback színházban igent mondani a szerepre, igent mondani a szituációra alap elvárás magunktól, egymástól.


A different type of Art

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus ezt írta:

„Amikor folyóparton ülünk, és figyeljük az elhaladó vizet, megláthatjuk a flow szépségét működés közben. A víz természetesen áramlik és mozog, biztos irányba. Energiája, ereje, bizonyossága van, ebből a kombinációból nyugalom és a világgal való egység érzete árad. A legjobb pillanatok általában akkor következnek be, amikor egy ember teste és tudata önként vállalt erőfeszítésben végső határáig megfeszült, hogy valami nehezet és érdemlegeset alkosson."

Sokan azért veszítik el szabadságukat, mert nem élvezik azokat a dolgokat, amelyeket meg kell tenniük. A különböző foglalkozásokat kutatva Csíkszentmihályi felfedezte, hogy amikor az emberek optimális vagy csúcsteljesítményt nyújtanak, megfeledkeznek magukról, az időről, a gondokról. Megjegyzi, hogy ezt a flow-t sokan félreértelmezik egyfajta transzállapotként, és a passzív szabadidős tevékenységeknél is keresik. „A legtöbben annyira várják, hogy otthon lehessenek és lazítsanak. Aztán hazaérnek, és nem tudják, mit csináljanak. Nincs előttük nehézség, ezért a TV előtt ülnek és depressziósak”.



Köszönjük, mi jól vagyunk s megkönnyebbülten, pozitívan fogalmazva könnyedén.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése